7 plag insektów: pluskwy, chrząszcze, mole - jak się ich pozbyć?
Pluskwa domowa, trojszyk gryzący, żuk zbożowy, chrząszcz tytoniowy, żywiak chlebowiec, mól spożywczy, roztocza? Oto siedem gatunków insektów najczęściej napotykanych w przypadku infestacji. Celem tego artykułu jest pomoc w identyfikacji i zrozumieniu tego, gdzie żyją i radzą sobie najlepiej, a także - przede wszystkim - jak się ich na dobre pozbyć.
Pluskwa domowa (Cimex lectularius)
Pluskwę domową (Cimex lectularius) można w ostatnich latach napotkać coraz częściej, ponieważ środowiska do niedawna wolne od infestacji – pokoje hotelowe, wagony kolejowe i kabiny samolotowe – nie radzą sobie z tym problemem.
Pluskwy domowe mogą przeżyć bez pożywienia nawet rok. Za dnia chowają się w materacach, meblach, niewielkich szczelinach ścian, w gniazdkach elektrycznych oraz innych miejscach mogących posłużyć im za schronienie. Są w tym zakresie niezwykle kreatywne. Jako nocni krwiopijcy wychodzą z ukrycia po zmroku, żywiąc się krwią (przede wszystkim ludzką, czasem również zwierzęcą).
Głównym nośnikiem, za pomocą którego transportowane są pluskwy, są walizki podróżnych. Pluskwy przedostają się do nich niezauważone i podróżują wraz z pasażerem. Do przekazania może dojść podczas noclegu w hotelu, w którym zalęgły się insekty, czy przechowywania bagażu w schowku na pokładzie samolotu.
Pluskwy znajdziemy m.in. w pokojach hotelowych, walizkach, wagonach kolejowych, samolotach, ambulansach i łóżkach szpitalnych. Mające średnice zaledwie 3,5mm (tj. tyle, ile niewielka pestka jabłka), potrafią spłaszczyć się by przedostać się przez najciaśniejsze szczeliny.
Optymalna temperatura wybijania pluskiew wraz z larwami i jajami wynosi ok. 50°C. Ekspozycja powinna wynieść co najmniej godzinę, optymalnie nieco dłużej.
Trojszyk gryzący (Tribolium castaneum)
Trojszyk gryzący należy do rzędu chrząszczy. Tribolium castaneum oraz Tribolium confusum (trojszyk ulec) to dwa najczęściej występujące szkodniki w towarach roślinnych sprzedawanych na świecie.
Chrząszcze te żywią się różnymi substancjami roślinnymi, szczególnie w formie sproszkowanej, jak mąka czy otręby. Można je spotkać w sklepach spożywczych i piekarniach, a ich powszechność wynika z globalnego charakteru współczesnego handlu. Dorosłe osobniki mierzą 2,5-4,5 mm długości; samice składają w cyklu życiowym do 500 jaj. W niektórych przypadkach insekty te okazują się odporne na dezynsekcję chemiczną. Te niewielkie, wytrzymałe stworzenia mogą przetrwać długie okresy czasu w środowiskach beztlenowych.
Optymalną temperaturą do pozbycia się tego typu chrząszczy wraz z larwami i jajami to ok. 50°C przy założeniu godzinnej (lub dłuższej) ekspozycji.
Spichrzel surynamski (Oryzaephilus surinamensis) i kupiec zbożowy (Oryzaephilus mercator)
Znany również jako „surinamski miłośnik ryżu”, spichrzel surinamski i kupiec zbożowy są niemal identyczne z żukiem zbożowym - główną różnicą jest fakt, że ten ostatni potrafi latać. Zgodnie ze swoim przydomkiem, żuk zbożowy żywi się suszonymi owocami, mięsem, zbożami i ryżem.
Chrząszcze te żywią się różnymi substancjami roślinnymi, szczególnie w formie sproszkowanej, jak mąka czy otręby. Można je spotkać w sklepach spożywczych i piekarniach, a ich powszechność wynika z globalnego charakteru współczesnego handlu. Dorosłe osobniki mierzą 2,5-4,5 mm długości; samice składają w cyklu życiowym do 500 jaj. W niektórych przypadkach insekty te okazują się odporne na dezynsekcję chemiczną. Te niewielkie, wytrzymałe stworzenia mogą przetrwać długie okresy czasu w środowiskach beztlenowych.
Optymalną temperaturą do pozbycia się tego typu chrząszczy wraz z larwami i jajami to ok. 50°C przy założeniu godzinnej (lub dłuższej) ekspozycji.
Chrząszcz tytoniowy (Lasioderma serricorne) i żywiak chlebowiec (Stegobium paniceum)
Szkodniki te żywią się przede wszystkim świeżym i przetworzonym tytoniem. Dorosłe osobniki i larwy karmią się także innymi produktami, np. suszoną i przetwarzaną żywnością, taką jak zioła, ziarna, makarony, rodzynki, ryż, nasiona, choć nie pogardzą też trutką na karaluchy, włosami, skórą i książkami. Można je napotkać w sklepach spożywczych, piekarniach, restauracjach i zakładach przemysłu tytoniowego.
Dorosłe osobniki mierzą do 4mm. Samice potrafią złożyć do 100 jaj, najczęściej na produktach spożywczych, na których będą żerować larwy.
Wysoce skuteczną metodą dezynsekcji jest metoda termiczna, pozwalająca na zniszczenie dorosłych osobników, larw i jaj w temperaturze ok. 50°C. Utrzymanie tej temperatury jest niezbędne przez co najmniej godzinę.
Mól spożywczy (Plodia interpunctella)
Często występują w sklepach spożywczych, piekarniach i restauracjach. Żywią się suszonymi owocami, tytoniem, mąką, przyprawami, rumiankiem, tkaninami, suszonymi rybami, końskim włosiem, etc. Larwy moli to najczęstsza forma infestacji produktów żywnościowych, dokonywana przez tego szkodnika. Larwy potrafią przegryźć się przez plastik i tekturę. W rezultacie, infestacji jajami moli mogą ulec nawet szczelne opakowania.
Dorosłe mole szybko się przemieszczają, dokonując inwazji kolejnych produktów spożywczych. Tylne 2/3 ich przednich skrzydeł są zwykle w brunatnoczerwonym kolorze z miedzianym połyskiem. Przednia część skrzydeł jest żółto-szara lub biało-szara, z ciemnym paskiem na granicy między przednią i tylną częścią.
Dorosłe osobniki osiągają długość 8-10 mm i rozstaw skrzydeł 16-20 mm. Mole składają od 100 do 300 jaj o długości 0,5-0,6 mm, prawie niewidocznych gołym okiem.
Optymalna temperatura wybijania pluskiew wraz z larwami i jajami wynosi ok. 50°C. Niezbędny czas ekspozycji to godzina.
Roztocza kurzu (Dermatophagoides pteronyssinus)
Niewielkie i przezroczyste ciało roztoczy czyni je niemalże niewidzialnymi. Mierzą 0,2-0,3 mm długości. Żywią się złuszczonym naskórkiem i pleśnią. W ciągu 70-dniowego cyklu życiowego samice roztoczy składają od 60 do 100 jaj w ostatnich pięciu tygodniach życia.
W ciągu 10-tygodniowego cyklu życiowego, roztocza produkują ok. 2 tys. cząsteczek feralnych i jeszcze więcej częściowo przetrawionych, pokrytych enzymami cząsteczek kurzu. Jelita roztoczy zawierają silne enzymy trawienne, które utrzymują się w odchodach i są głównym induktorem reakcji alergicznych, takich jak kichanie.
Do wyniszczenia roztoczy, larw i jaj optymalna jest godzinna ekspozycja na temperaturę ok. 50°C.
Artykuł udostępniony za zgodą firmy Master Climate Solutions MCS Central Europe Sp. z o.o., www.masterheaters.pl
Kopiowanie, dystrybucja, modyfikacja i publikacja bez pisemnej zgody właściciela niniejszego serwisu są zabronione.
Produkty powiązane z tym artykułem: